Gedetineerden krijgen eigen telefoon en sleutel om cel op slot te doen

Gedetineerden krijgen voortaan een eigen telefoon en een sleutel van hun eigen cel.

Dat schrijft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe maatregel is genomen om het werkdruk van gevangenispersoneel en het gevoel van veiligheid in gevangenissen te vergroten. Met beide maatregelen is al geëxperimenteerd in een gevangenis in Nieuwersluis met een positief effect op het gedrag van gedetineerden.

Met een eigen sleutel kunnen de gedetineerden voortaan hun celdeur zelf op slot doen en hoeven ze hiervoor niet meer op een cipier te wachten. Van binnen kan je niets met de sleutel omdat er geen sleutelgat zit. Het gaat erom dat de gedetineerden zelf alles op slot kunnen doen als ze even ergens heen gaan zoals naar de luchtplaats.

Volgens de minister kunnen gedetineerden hun eigendommen zo beter afschermen en voorkomt dit incidenten zoals diefstal op de afdeling. Ook zorgt het zelf kunnen sluiten van de cel voor minder wantrouwen onder gevangenen en voor een betere sfeer binnen de gevangenis.

Daarnaast krijgen ze ook nog een eigen telefoon in hun cel. Op dit moment kunnen gedetineerden alleen bellen met een centrale telefoon op een algemene leefafdeling. Een eigen telefoon zou voor meer rust onder de gedetineerden zorgen en voorkomt vechtpartijen.

De maatregelen zullen alleen worden ingevoerd bij reguliere gevangenissen en gelden niet voor bijvoorbeeld de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, de terroristenafdeling en penitentiair psychiatrische centra.