ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Geen bewijs gevonden voor lekken informatie door advocaat aan groep rond Ridouan Taghi

Uit onderzoek van de deken van de Nederlandse Orde van Advocaten is niet gebleken dat advocaat Khalid Kasem geheime informatie heeft gelekt aan de groep rond Ridouan Taghi.

Dat heeft de deken vandaag bekendgemaakt. Na onderzoek van de toezichthouder op de advocatuur is er geen bewijs of iets anders gevonden dat Kasem degene is geweest die informatie uit het lopend politieonderzoek 26Koper heeft gelekt aan personen rond Ridouan Taghi en zijn vermeende criminele organisatie.

Het onderzoek naar de advocaat werd gestart naar aanleiding van berichtgeving van het AD dat politie en justitie ervan overtuigd zouden zijn dat Kasem in 2015 informatie zou hebben doorgespeeld. In het 26Koper onderzoek werd een groep mannen aangehouden nadat de politie een grote wapenvondst deed in Nieuwegein. In een opslagbox lag een enorme wapenarsenaal. Het ging onder meer om kalasjnikov machinegeweren, pistolen en granaten. Het onderzoeksteam vermoedt dat de groep zou behoren tot de organisatie van Taghi.

Toen de mannen in volledige beperkingen zaten zou er informatie bij de groep zijn terechtgekomen. Uit onderschepte PGP-berichten zou blijken dat een advocaat de informatie doorspeelde. ‘Salaam alikom sir, ik heb net die man gesproken die devil helpt, het broertje van Mussa. Hij zei tegen mij dat ze in maart zijn begonnen met dit onderzoek en het komt door die gestolen auto’s.’

‘Devil’ is de bijnaam van verdachte Werner E., die in 2015 kortstondig werd bijgestaan door advocaat Kasem die bovendien een broer heeft die Musa heet. Die Musa zou op zijn beurt weer tot dezelfde jeugdbende hebben behoord als Taghi. De politie constateerde dat je hierdoor zou kunnen afleiden dat de onderzoeksinformatie mogelijk is verstrekt door Kasem.

De denken heeft geoordeeld dat de informatie uit het PGP-bericht klopt en feitelijk juist is en zodoende door een advocaat moet zij verstrekt. ‘Maar voordat er kan worden geconcludeerd dat mr. Kasem degene is die deze informatie heeft verstrekt, zal er toch enig ‘steunbewijs’ moeten zijn’, aldus de deken. Het bewijs heeft de deken, die gesproken heeft met Kasem, andere betrokkenen en justitie, niet gevonden.