Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Geen celstraf wel TBS voor om het leven brengen vrouw in Alphen aan den Rijn

In verband met de dood van een vrouw heeft de rechtbank geen celstraf maar wel tbs opgelegd.

De rechtbank Den Haag heeft de 31-jarige man veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het doden van een vrouw in Alphen aan den Rijn. De man werd in oktober 2022 gearresteerd nadat hij de vrouw met zijn handen had gewurgd.

De man en de vrouw hadden elkaar leren kennen in Ecuador en waren bevriend geraakt. De man kwam naar Nederland en mocht een aantal maanden bij de vrouw verblijven. Op de dag van de moord kreeg de politie een melding van een verwarde man met bebloede handen. De politie trof de man aan met bloed op zijn gezicht en shirt. Hij had een huissleutel van de woning van de vrouw in zijn zak. De voordeur van de woning stond open. Op de eerste verdieping werd het levenloze lichaam van de vrouw gevonden.

De man heeft direct bekend met de moord. Hij zei dat hij het had gedaan om ‘ons’ te beschermen. Uit onderzoek bleek dat de man leed aan een schizofreniforme stoornis. De man werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank legde hem tbs met dwangverpleging op.

De dood van de vrouw heeft de nabestaanden ernstig geschokt en hun leven blijvend en ingrijpend beïnvloed. Aan hen is een onherstelbaar verdriet toegebracht. De rechtbank heeft de man veroordeeld tot een schadevergoeding van in totaal ruim 45.000 euro.