‘Geen laptops meer voor advocaten in gevangenis Vught na incident met neef en advocaat Taghi’

Advocaten mogen voortaan geen laptop of andere gegevensdragers meenemen naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Dat schrijft de directie van de gevangenis in een brief die het AD heeft ingezien. Tijdens gesprekken met cliënten mogen advocaten telefoons of laptops waarop dossierstukken staan meenemen. In de EBI was het eigenlijk al verboden maar de laptops werden alsnog gedoogd. Daar wordt nu dus een einde aan gemaakt. ‘Voortzetting van deze werkwijze is op dit moment niet verantwoord c.q. verdraagt zich niet met de veiligheid van de EBI’, aldus de directie. ‘Vanaf heden is het dan ook niet toegestaan om digitale gegevensdragers in te voeren.’

Aanleiding hiervoor is de recente aanhouding van de neef en advocaat van Ridouan Taghi. De 38-jarige Youssef T. werd op 8 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens justitie zou T. als soort boodschapper hebben gefungeerd voor de vermeende topcrimineel. Via briefjes werden tijdens bezoeken berichten doorgegeven. Dat zou volgens het OM blijken uit afgeluisterde gesprekken en beelden.

De recherche startte in februari van dit jaar een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke communicatie die RIdouan Taghi vanuit de gevangenis met de buitenwereld zou hebben. Uit onder meer onderschepte PGP-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI door zou zijn gegaan met criminele activiteiten. Tijdens het onderzoek bleek volgens het OM dat de neef zijn positie als advocaat mogelijk zou misbruiken.

Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en Taghi ook daadwerkelijk strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij zeer omzichtig te werk gegaan. Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd. T. is formeel aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie die zich richt op drugshandel, witwassen en het voorbereiden van liquidaties.