© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Geen uitspraak in strafzaak liquidatie Peter Netten in Oss vanwege Encrochat berichten

De rechtbank gaat geen uitspraak doen in de strafzaak rond de liquidatie van Peter Netten in Oss. Aanleiding zijn onder meer Encrochat berichten.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een 29-jarige man van het in juni 2018 op straat doodschieten van Netten. De schietpartij vond plaats bij een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Een 27-jarige medeverdachte zou het slachtoffer vlak daarvoor hebben mishandeld en moet daarvoor volgens de officier van justitie 15 dagen de cel in. De vermeende schutter moet 10 jaar de cel in als het aan het OM ligt.

De rechtbank Oost-Brabant concludeert dat het onderzoek naar de dodelijke schietpartij niet volledig is geweest. Zo moeten twee getuigen worden gehoord over uitingen die zij deden in afgeluisterde gesprekken en in Encrochat-berichten. De officier van justitie ziet de berichten en uitingen uit als belastend voor de 29-jarige verdachte en gebruikte deze als bewijs tegen de vermeende schutter. De getuigen zijn echter nooit gehoord.

Volgens de rechtbank onderbouwde de advocaat van de verdachte de noodzaak van het horen van deze getuigen en formuleerde zij concrete onderwerpen en vraagpunten waarover de getuigen zouden moeten worden bevraagd. De rechtbank sluit zich hierbij aan. Daarnaast vindt de rechtbank het noodzakelijk dat een derde getuige wordt gehoord over de inhoud van de opgenomen gesprekken en ook dat er nog enkele stukken worden toegevoegd aan het dossier. 

De rechtbank begrijpt dat deze beslissing in het bijzonder voor de nabestaanden van het slachtoffer teleurstellend zal zijn en dat dit uitstel de afsluiting en verwerking van een droevige periode doorkruist. Zorgvuldigheid en volledigheid van het onderzoek is echter in ieders belang, ook dat van de nabestaanden, aldus de rechtbank.