Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

OM ziet maken en verspreiden beelden van neergeschoten Peter R. de Vries als terrorisme

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet het maken van en verspreiden van de beelden van de neergeschoten Peter R. de Vries als terrorisme.

Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. De twee verdachten van 26 en 27 jaar werden afgelopen zomer in Spanje en Curaçao opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag. Zij worden onder andere verdacht van het medeplegen van moord met terroristisch oogmerk. Het gaat om de mannen die na de aanslag De Vries van dichtbij filmden. De beelden verschenen vrijwel direct online. Dit zou vermoedelijk doelbewust zijn gedaan om de samenleving te shockeren.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries fungeerde op het moment van de liquidatie, op 6 juli 2021, als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., in de zaak tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende organisatie. Hij raakte ernstig gewond en is later bezweken aan zijn verwondingen. Eerder werd al bekend dat Taghi mogelijk als opdrachtgever zou zijn genoemd door één van de verdachten. Taghi zelf hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen. Hij is niet aangeklaagd in de zaak rond de liquidatie van De Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige.

Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube