Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

Geen vervolging politieagenten voor doodschieten man met stofzuigerbuis

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat drie politieagenten van de eenheid Noord-Holland niet vervolgen voor het doodschieten van een man op 1 september 2017 in Purmerend. Justitie concludeert dat het hier om noodweer gaat.

Op 1 september 2017 werd de politie opgeroepen vanwege een incident op straat. Ter plaatse zijn agenten op zoek gegaan naar een verdachte die plotseling tevoorschijn kwam uit wat bosjes. Er ontstond een acute dreiging door een man die in het donker en schreeuwend op de politie af kwam rennen. In zijn handen had hij een metalen stofzuigerbuis.

Omdat het donker was en het metaal van de stofzuigerbuis van blinkend materiaal is werd gedacht dat de 41-jarige slachtoffer met een mes op de politie af kwam. Zodoende gaven de agenten de man meerdere waarschuwingen en werd er een schot in de lucht gelost. Dit hield de man niet tegen en hij reageerde totaal niet.

Daarop schoten de agenten gericht en viel het slachtoffer gewond op de grond. Toen ze de man naderden, stond hij opeens weer op en liep weer dreigend richting een van de agenten. Toen waarschuwingen nog steeds geen effect hadden, schoten de agenten nogmaals gericht. De man bezweek ter plekke aan zijn verwondingen. Volgens het OM gaat het hier om noodweer.