GeenStijl weigert beelden zwaargewonde Peter R. de Vries na poging tot liquidatie te verwijderen

Website GeenStijl weigert beelden van de zwaargewonde misdaadjournalist Peter R. de Vries te verwijderen.

Het gaat om video’s waarin te zien is hoe de misdaadjournalist op straat ligt in Amsterdam vlak na de schietpartij. Zowel de politie als RTL Nederland hebben GeenStijl gevraagd om de beelden offline te halen. Dit vanwege ‘de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van Peter R. de Vries’ en ‘uit respect naar zijn naasten’.

GeenStijl heeft in geheel eigen stijl gereageerd en zegt de beelden niet offline te zullen halen. Ze zijn nogal verbaasd dat de politie contact opneemt om de video’s te verwijderen, terwijl het niet hun taak is om journalisten of websites te monitoren en te contacten om beelden die op de openbare weg zijn gemaakt. YouTube verwijderde in de uren na de liquidatiepoging op Peter R. de Vries honderden video’s waarin hij zwaargewond te zien was.

‘Valt het onder uw taakstelling als ‘woordvoerder in de opsporingscommunicatie’ om vrije nieuwsgaring te dwarsbomen inzake een ingrijpende gebeurtenis van nationaal belang, die bovendien volgens velen ook direct raakt aan de persvrijheid?’, aldus GeenStijl in een reactie op de website. ‘Het zijn toch wonderlijke tijden als de politie de definitie van ‘respect’ op zodanige wijze gaat interpreteren dat er een verzoek tot (zelf)censuur en persbreidel van de media uit voortkomt.’

De misdaadjournalist werd dinsdagavond rond 19.30 uur in de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten. De poging tot liquidatie vond kort na de uitzending van RTL Boulevard plaats waar De Vries vaker aanschuift en praat over misdaadgerelateerde zaken. De politie startte een klopjacht en heeft twee verdachten aangehouden. Het gaat om een Poolse man (35) en een 21-jarige Rotterdammer. De verdachten zitten in alle beperkingen en het onderzoek is in volle gang.