Gekraakte Encrochat berichten leiden naar verdachten drugstransporten Duitsland

De politie heeft verdachten gepakt voor drugstransporten naar Duitsland. De mannen kwamen in beeld door Encrochat berichten.

Na het kraken van de versleutelde berichten kwamen de 41-jarige man uit Harlingen, een 43-jarige man uit Leeuwarden en een 24-jarige Amsterdammer in beeld bij de recherche in verband met internationale drugshandel. Het gaat om een netwerk dat zich bezig zou hebben gehouden met drugstransporten naar Duitsland.

De aanhouding van de Harlinger vond eind september plaats in zijn woonplaats; de andere twee werden eveneens rond die tijd in Franeker en Leeuwarden aangehouden. Dit als gevolg van meerdere invallen in de provincie Fryslân. Tijdens een inval in een garagebox is in Leeuwarden een grote hoeveelheid wiet aangetroffen. Ook is een partij MDMA gevonden en materialen die gebruikt worden bij de productie ervan.

In Drachten zijn in een boerderij restanten gevonden van een productielijn voor drugs. Dat blijkt onder meer uit gevonden halffabricaten en grondstoffen. Bij een doorzoeking in Harlingen zijn voertuigen, contant geld en sieraden in beslag genomen. De verdachten zitten voorlopig vast en het onderzoek wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.