Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Vader en dochter uit Rotterdam verdacht van witwassen woning, auto en contante geldbedragen

Een man uit Rotterdam wordt samen met zijn dochter verdacht van het witwassen van een woning, een auto en contante geldbedragen.

De 51-jarige man en zijn 31-jarige dochter kwamen in beeld bij een datagestuurd onderzoek naar crimineel vermogen. Er werd een vastgoedscan gedaan door de FIOD en het OM waaruit bleek dat er objecten en eigenaren in het onderzochte gebied zijn met een verhoogd risico op witwassen met vastgoed. Uiteindelijk kwam een woning met daaraan gekoppeld één van de verdachten naar voren.

Via meldingen van de Financial Intelligence Unit (FIU) is achterhaald dat de eigenaar, de 31-jarige vrouw, van deze woning niet beschikt over genoeg legale inkomsten om deze woning te kunnen bekostigen. Daarnaast was er een FIU-melding bekend over een auto die de vrouw eerder zou hebben gekocht. Op basis van deze informatie is een verdenking van witwassen ontstaan en verder onderzoek ingesteld.

De woning bleek gedeeltelijk gefinancierd met geld die de man eerst contant stortte op zijn rekening en vervolgens overboekte naar zijn dochter. Het andere deel bleek afkomstig van een lening van een bedrijf, dat kort voor de transactie nog in handen was van de mannelijke verdachte. De nieuwe bestuurder van dat bedrijf fungeerde volgens het OM als katvanger. De auto was voor de helft contant betaald en voor de helft via inruil van een voertuig dat de mannelijke verdachte daags voor de inruil op naam van een bedrijf van de katvanger had gezet. Via een ondoorzichtige constructie werd volgens een woordvoerder van het OM vervolgens gedaan alsof een buitenlands bedrijf het voertuig had gekocht en vervolgens aan de dochter had verhuurd.

Het is uitgesloten dat het geld een legale herkomst heeft en zodoende eist het OM een taakstraf van 240 uur tegen de man en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De vrouw hoorde een taakstraf van 180 uur en een verbeurdverklaring van de woning tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.