Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gekraakte Encrochat berichten leiden tot jaren cel voor drugstransporten vanuit en naar Nederland

De rechtbank Noord-Nederland heeft vier mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de grootschalige internationale handel in verdovende middelen.

De verdachten maakten deel uit van een georganiseerd samenwerkingsverband dat transporten heeft georganiseerd vanuit Nederland naar Noorwegen en Duitsland en vanuit Spanje naar Nederland.

De verdachten, een man uit Groningen, een voormalige Groninger, een man uit Veendam en een man uit Groningen, werden gepakt na een onderzoek van de Franse en Nederlandse politie. De politie kreeg de verdachten in beeld doordat zij gebruikmaakten van de versleutelde berichtendienst Encrochat.

De twee hoofdverdachten, de man uit Groningen en de voormalige Groninger, werden veroordeeld tot respectievelijk zeven en acht jaar gevangenisstraf. De man uit Veendam, die de verdovende middelen opslagde en de chauffeurs aanstuurde, werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De laatste verdachte, die ondersteunende werkzaamheden verrichtte, werd veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf.

De rechtbank heeft in haar uitspraak benadrukt dat de drugshandel een ernstig delict is met grote negatieve gevolgen voor de samenleving. De verdachten hebben met hun handel bijgedragen aan de verspreiding van drugs en de criminaliteit.