© Justitie

‘Gekraakte pgp-telefoon linkt Gerel P. aan voorbereiding liquidatie op rivaal Ridouan Taghi’

Gerel P. die verdacht wordt van betrokkenheid bij Mocro Maffia liquidaties, zou ook een rivaal van Ridouan Taghi hebben willen liquideren.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van stukken die recent aan het Marengo-liquidatieproces dossier zijn toegevoegd. P. was geruime tijd voortvluchtig en werd eerder dit jaar in Brazilië aangehouden. De 38-jarige is in Nederland veroordeeld voor een dubbele poging tot liquidatie in Noordeloos. Daarnaast verdenkt justitie hem van het liquideren van Ronald Bakker in 2015. Het slachtoffer was een medewerker van een spyshop in Nieuwegein. P. werd in Suriname aangehouden en vastgezet maar wist in 2017 te ontkomen. Sindsdien was hij voortvluchtig tot hij gepakt werd in Brazilië.

De politie nam in 2016 een pgp-telefoon in beslag bij de verdachte en wist die recent te kraken. Uit informatie aangetroffen op het toestel zou volgens de recherche blijken dat Gerel P. betrokken was bij het voorbereiden van een liquidatie op Moes F. alias ‘Amotor’. De 46-jarige F. wordt in Nederland verdacht van grootschalige drugshandel en zit momenteel in Marokko een gevangenisstraf uit voor witwassen. Hij was ook het doelwit van de schutters bij de liquidatie bij café La Creme in Marrakech. De daders zouden het gemunt hebben op F. maar schoten een onschuldige slachtoffer dood.

Volgens de recherche zouden op de pgp-telefoon van Gerel P. berichten zijn gevonden die het onderzoeksteam toeschrijft aan Ridouan Taghi. ‘Sir, maak heads heel duidelyk vol die man geven sir. Vol, ze mogen dit niet verpesten sir.’ ‘Die man moet slapen. Koste wat kost, broer. Dat moet er gebeuren bro.’ Op dat moment zou P. naar verluidt op zoek zijn geweest naar Moes F. alias ‘Amotor’. Wanneer het niet lukt om het doelwit te vinden reageert degene aan de andere kant van de lijn gefrustreerd. ‘We lijken wel FC Knudde (…) En zeg ze, het kan na 6 uur s’ ochtends worden dus licht of eerder, maar hy moet gedaan worden sir.’ Na enige tijd geeft P. aan dat de liquidatie niet kan worden uitgevoerd omdat er teveel verkeer en politie (petten) aanwezig is.

De advocaat van Ridouan Taghi, Inez Weski, heeft aan het AD doorgegeven dat haar cliënt alle beschuldigingen ontkent. Daarnaast onderstreept ze dat het helemaal niet vaststaat dat de berichten ook door Taghi zijn geschreven. P. zelf zit nog in Brazilië vast in afwachting van uitlevering aan Nederland. Het is niet bekend wanneer dat plaats zal vinden. Het grote liquidatieproces Marengo gaat op 14 september weer verder in de beveiligde rechtbank in Amsterdam.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.