© crime-nieuws.nl

Geld en cryptovaluta in beslag bij echtpaar uit Emmen in FIOD onderzoek fraude

De FIOD heeft in Emmen aanhoudingen verricht in een onderzoek naar faillisementsfraude. Hierbij is onder beslag gelegd op contant geld en cryptovaluta.

Het onderzoek werd gestart na aangifte van een curator inzake fraude bij een faillissement. Een 34-jarige man uit Emmen was bestuurder en aandeelhouder van verschillende besloten vennootschappen. Meerdere van zijn vennootschappen zijn failliet verklaard dan wel opgeheven via turbo-liquidaties, een snelle manier om een BV, stichting of andere vennootschap op te heffen. De curator deed onderzoek naar twee failliete vennootschappen. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de curator werden door de man onder meer niet de gevraagde inlichtingen of administratie verstrekt. De twee onderzochte failliete vennootschappen lieten voor bijna 3,2 miljoen euro aan onbetaalde crediteuren achter.

Naast faillissementsfraude verdenkt de FIOD de vennootschappen ook van het opzettelijk doen van onjuiste aangifte omzetbelasting en het niet voeren van een administratie. Tijdens een boekenonderzoek door de Belastingdienst naar meerdere vennootschappen kwamen niet de volledige administraties naar boven. Er is door de vennootschappen vermoedelijk 106.995 euro te weinig omzetbelasting betaald.

Tijdens het boekenonderzoek van de Belastingdienst naar één van de vennootschappen kwam ook een vermoedelijk gefingeerd dienstverband van de echtgenote naar voren. Met een waarschijnlijk valse werkgeversverklaring kon de vrouw een hypothecaire lening afsluiten. Het echtpaar is aangehouden en vastgezet. Hierbij is beslag gelegd op contant geld, cryptovaluta en administratie Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.