Man (41) in coldcase zaak veroordeeld voor moord op 6-jarige ruim 27 jaar geleden

Een 41-jarige Brit is aangehouden voor een moord 27 jaar geleden.

Het gaat om een kindermoord waarbij de 6-jarige Rikki Neave werd gewurgd. Volgens Britse media is de 41-jarige James Watson schuldig bevonden en veroordeeld voor de moord. Eerder kwam de moeder van het slachtoffer in beeld als mogelijke verdachte. Na een cold case onderzoek bleek dat er naar alle waarschijnlijkheid een andere dader was. Dit leidde vervolgens naar Watson.

Het slachtoffer werd in november 1994 dood en ontkleed gevonden in een bos niet ver van zijn woning. Zijn moeder stond bekend als iemand die haar kinderen verwaarloosde en mishandelde, en zodoende richtte het onderzoek van de politie zich al snel op de vrouw. Er was uiteindelijk niet genoeg bewijs voor een veroordeling voor de moord, maar Ruth ging wel zeven jaar de cel in voor de lichtere vergrijpen.

De vrouw bleef in de ogen van haar omgeving schuldig en ze pleitte in 2014 voor een nieuw onderzoek. Hierbij werden nieuwe DNA-sporen ontdekt en die bleken van Watson te zijn. De man is nu schuldig bevonden. Zijn straf wordt volgende maand vastgesteld door de rechter. Omdat hij minderjarig was ten tijde van de moord zal Watson onder het jeugdstrafrecht worden vervolgd.