Geldtelmachines, dure horloges en auto’s in beslag bij invallen Turkse criminele organisatie na witwassen 18 miljoen euro

De Belgische politie heeft een grote actie gehouden inzake witwassen door een Turkse criminele organisatie.

Het onderzoek naar de witwasbende werd eind 2019 gestart nadat er verschillende geldkoeriers werden onderschept op de luchthaven van Zaventem. Het ging om Belgen en Duitsers van Turkse afkomst die grote hoeveelheid euro’s en Britse ponden van Zaventem naar Istanbul probeerden te smokkelen. De partijen cash werden keer op keer in beslag genomen op verdenking van witwassen.

De werkwijze bleek telkens hetzelfde en verder onderzoek leidde uiteindelijk naar de criminele organisatie. De leden leken geld wit te wassen voor verschillende ondernemingen en organisaties in Europa, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Het geld werd in ontvangst genomen en vervolgens overgebracht naar het buitenland. In de periode van januari 2017 tot en met juli 2021 is er zeker voor 18 miljoen euro witgewassen.

Eerder deze week kwam de politie in actie en heeft invallen verricht in negentien panden. Tijdens de doorzoekingen werden onder meer geldtelmachines, dure horloges (Patek Philippe en Rolex) en auto’s in beslag genomen. Verder is er beslag gelegd op tientallen bankrekeningen. Zes personen, vijf mannen en een vrouw, zijn aangehouden en vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van crimineel vermogen. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen sluit de Belgische recherche op dit moment niet uit.