De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Geliquideerde elektricien in Almere ‘was beruchte ter dood veroordeelde aanslagpleger’

Een man die in december 2015 werd geliquideerd in Almere is waarschijnlijk verantwoordelijk geweest voor een bomaanslag in Iran waarbij meer dan 70 doden zijn gevallen. ‘Ali Motamed’ is in werkelijkheid Mohammad Reza Koalahi Samadi.

Dat schrijft Het Parool. De man zou in de jaren ’90 in Nederland onder een schuilnaam een nieuw leven zijn begonnen. Hij stond bekend als Ali Motamed en was werkzaam als elektricien. Op 15 december 2015 werd hij in Almere geliquideerd.

De bomaanslag waar hij verantwoordelijk voor wordt gehouden vond op 28 juni 1981 plaats op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran. De aanslag was de grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran. Onder de slachtoffers waren tien kabinetsleden, 27 parlementsleden en opperrechter ayatollah Mohammad Beheshti.

De vermoedelijke aanslagpleger werd internationaal gezocht en was in Iran ter dood veroordeeld. Twee mannen uit Amsterdam staan terecht op verdenking van het uitvoeren van de moord. De vermeende opdrachtgever is buiten beeld gebleven.