De gemeente Amsterdam mag mensen die in hun een woning een wietkwekerij hebben een boete van 20.500 euro geven wegens woningonttrekking.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank. Het gaat om een zaak waarin de gemeente in 2017 een controle uitvoerde in een pand omdat er een vermoedens was dat die leeg was. Bij een tweede controle werd een wietkwekerij ontdekt in een kamer in het pand.

Een aanwezige man werd direct aangehouden en vastgezet. De ambtenaren besloten de verdachte een bestuurlijke boete van 20.500 euro op te leggen. Hun redenering is dat in een kamer met wiet niet kan worden gewoond en zodoende gaat dat dus om woningonttrekking.

Omdat de slaapkamer niet langer geschikt was om in te wonen was de woning daardoor minder geschikt voor bewoners. De rechtbank is het hier mee eens en heeft de opgelegde boete gehandhaafd. Een verzoek om het bedrag te verlagen werd afgewezen.

Dat betekent nu dus dat mensen in Amsterdam naast een boete van justitie (ontnemingsvordering) en mogelijke celstraf ook nog te maken kunnen krijgen met een bestuurlijke boete van de gemeente.