Nederlanders draaiden omzet van ruim 100 miljoen euro op dark web marktplaats WallStreet Market

De politie heeft bij het oprollen van de online drugsmarktplaats WallStreet Market ruim 200 Nederlandse verkopers in beeld gekregen. Gezamenlijk zouden zij een omzet hebben gedraaid van meer dan 100 miljoen euro.

Het onderzoek naar de marktplaats werd in 2017 gestart. Het gaat om een samenwerking tussen de Amerikaanse FBI, DEA, Nederlandse en Duitse politie. Op WallStreet Market bleken ruim 5000 dealers actief te zijn en ruim anderhalf miljoen kopers.

In het weekend van 20 april was de markt opeens niet meer goed toegankelijk. De politie kwam erachter dat er een exit-scam aan de gang was. Kopers en verkopers werden buitengesloten en konden niet meer bij betalingen en tegoeden. Het geld werd in grote getalen weggesluisd uit de markt.

Omdat tijdens het onderzoek drie verdachten in beeld zijn gekomen die konden worden aangemerkt als administrators van deze markt, zijn de Duitse autoriteiten meteen tot actie over gegaan en hebben het drietal op 24 en 25 april aangehouden.

Uit het eerste onderzoek van de politie blijkt dat uit meer dan 5000 ‘verkopers’ minimaal 200 Nederlands lijken te zijn. Samen waren deze Nederlandse online dealers verantwoordelijk voor 40.000 advertenties. De Nederlandse ‘verkopers’ hebben hiermee meer dan 100 miljoen euro omgezet. De verwachting is dat de aantallen en bedragen nog groeien.

In Nederland heeft de politie bij een hostingbedrijf kopieën gemaakt van de servers. De data die hierbij is aangetroffen wordt geanalyseerd. De politie gaat verder met het onderzoek en het identificeren van de Nederlandse drugsverkopers. De politie verwacht na onderzoek de Nederlandse online dealers aan te kunnen houden.