© Landelijk Parket

Hoge Raad: Gemeenten mogen dragen van kleding verboden motorclubs niet verbieden

De Hoge Raad heeft bepaald dat gemeenten het dragen van kleding met logo’s van verboden motorclubs als Hells Angels en Satudarah niet mogen verbieden.

Dat heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bekendgemaakt. De gemeenten moeten het ‘colourverbod’ per direct schrappen uit de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid, de zogenaamde APV. De Hoge Raad is tot oordeel gekomen dat het colourverbod in strijd is met het grondrecht op vrijheid van meningsuiting. Hiermee is de uitspraak van de rechtbank in de zaak tegen een man die in een hesje van de Hells Angels door Haarlem reed vernietigd.

In september 2020 werd de man aangehouden door de politie en de kleding is in beslag genomen op basis van de APV. Hierin stond namelijk vermeld dat het verboden is om in het openbaar kleding te dragen van een door de rechter verboden organisatie. De man is naar de Hoge Raad gestapt en heeft nu gelijk gekregen. De APV leent zich niet voor het beperken van het recht op vrijheid van meningsuiting, aldus de Hoge Raad.