Twee koffers gevuld met hasj, afkomstig van een vlucht uit het Marokkaanse Tétouan, zijn onlangs ontdekt op de luchthaven van Amsterdam.
Deze vondst heeft geleid tot een onderzoek naar georganiseerde drugssmokkel via de luchthaven van Tétouan. Hierbij zijn twee leden van de Marokkaanse Gendarmerie en een derde verdachte betrokken.
Vermoeden van georganiseerde smokkel
De gendarmes worden ervan verdacht de drugs buiten de reguliere controlepunten om naar het vliegtuig te hebben gesmokkeld. Het lijkt erop dat zij de koffers direct naar het platform van de luchthaven hebben gebracht, waardoor de gebruikelijke veiligheidsprocedures werden omzeild.
Na de ontdekking waren de verdachten aanvankelijk onvindbaar. Op 15 januari meldde een van de gendarmes zich vrijwillig bij de politie. De tweede gendarme en een medeverdachte werden een dag later gearresteerd. Inmiddels zijn de verdachten voorgeleid aan het openbaar ministerie in Tétouan. Eén gendarme en de derde verdachte worden berecht bij de rechtbank van eerste aanleg, terwijl de andere gendarme is doorverwezen naar het Hof van Beroep. De Marokkaanse Gendarmerie onderzoekt verder hoe de drugscontroles konden worden omzeild en of er meer betrokkenen in het complot zitten.
Drugssmokkel via luchthavens in Marokko
Drugssmokkel vanuit Marokko, met name via de lucht, is al jarenlang een groot probleem. Marokko staat wereldwijd bekend als een van de grootste producenten en exporteurs van hasj, voornamelijk uit de Rif-regio in het noorden van het land. Luchthavens zoals die in Casablanca, Tanger, en Tétouan worden vaak gebruikt als vertrekpunten voor smokkeloperaties richting Europa.
Typische methoden van smokkelaars via de lucht:
• Koffers en vracht: Drugs worden vaak verborgen in koffers of vracht, soms met de hulp van corrupte luchthavenmedewerkers of veiligheidsfunctionarissen die controles omzeilen.
• Menselijke koeriers: Individuen worden ingezet om drugs in hun bagage, kleding of zelfs lichaam (ingeslikte bolletjes) te vervoeren.
• Directe verzending: Via privévluchten of met directe samenwerking van luchthavenpersoneel worden drugs rechtstreeks aan boord van commerciële vliegtuigen gebracht.
Hoewel Marokko inspanningen doet om smokkel tegen te gaan, blijven internationale organisaties aandringen op betere controlesystemen en strengere maatregelen tegen corruptie. De recente vondst in Amsterdam benadrukt dat samenwerking tussen landen essentieel is om de complexe netwerken achter drugssmokkel te ontmantelen.