Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gepensioneerde kolonel krijgt 20 jaar cel voor veertig jaar oude massamoord

Een gepensioneerde kolonel heeft 20 jaar gekregen voor een 40 jaar oude massamoord.

In een belangrijke stap naar gerechtigheid heeft een voormalige kolonel donderdag een celstraf van twintig jaar opgelegd gekregen wegens zijn betrokkenheid bij een gruwelijke massamoord die veertig jaar geleden plaatsvond in het dorpje Rancho Bejuco in Guatemala. Bij deze tragische gebeurtenis werden destijds 25 mensen vermoord, waaronder 17 kinderen.

De veroordeelde kolonel, Juan Ovalle Salazar, wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot de massamoord omdat sommige dorpsbewoners weigerden deel te nemen aan patrouilles die door het leger waren opgezet om de bevolking tijdens de burgeroorlog te controleren.

Het proces heeft in totaal negen verdachten behandeld, waarvan acht werden vrijgesproken. Deze acht individuen waren lid van het leger of de burgerwacht en zouden zelf slachtoffer zijn geworden als ze geen gehoor hadden gegeven aan de bevelen van de kolonel. De rechter oordeelde dat een straf voor hen niet gerechtvaardigd was.

De veroordeelde kolonel, die inmiddels tachtig jaar oud is, verscheen wel in de rechtszaal maar heeft geen verklaring afgelegd. Hij heeft volgens de rechter tien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. Bovendien staat hem nog een aanklacht te wachten in verband met een andere massamoordzaak uit 1982, waarbij 64 mensen het leven verloren. Deze stap richting gerechtigheid biedt enige troost aan de slachtoffers en hun nabestaanden, terwijl het land blijft streven naar verzoening en herstel van de verschrikkingen uit het verleden.