Eén van de zwaarbewapende overvallers bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam.

Gestolen buit ‘van 50 miljoen’ teruggevonden na wilde overval waardetransport Amsterdam

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw heeft gemeld dat de gestolen buit van de overval op het waardetransport in Amsterdam, is teruggevonden.

Dat heeft de politiechef bekendgemaakt in Nieuwsuur. Paauw zegt trots te zijn op het optreden van de politie. Agenten kwamen woensdagmiddag in actie na verschillende meldingen van schoten in de omgeving van de Meeuwenlaan in Noord. Het bleek al snel te gaan om een brute overval op een waardetransport door zwaarbewapende criminelen.

Er ontstond een achtervolging en vuurgevecht met de politie terwijl de daders probeerden te ontkomen met een enorme buit van ruim 50 miljoen euro aan edelmetalen. De politiechef bevestigt dat de overvallers een Belgische en Franse achtergrond hebben. ‘Het zijn criminelen uit de bovenkant van het criminele circuit’, aldus Paauw. ‘Het doet denken aan de zware overvallen uit 2011 door de Scarface-bende, waar ook veel geweld bij kwam kijken. Dat zien we vaker bij groepen met een Franse of Belgische achtergrond. We zoeken nu ook in de richting van Wallonië.’

In Broek in Waterland ging het mis voor de overvallers en kwamen klem te zitten. Terwijl de mannen rennend op de vlucht slaan worden ze beschoten door de politie. Uiteindelijk kwam één verdachte om het leven en raakten twee personen gewond. Later is een zevende verdachte aangehouden op de A16 bij Rotterdam. De politie is nog op zoek naar minimaal twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de spectaculaire overval op het waardetransport bij Schöne Edelmetaal. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.