Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf en vrijspraak voor opblazen geldautomaat bij plofkraak in Utrecht

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het opblazen van een geldautomaat bij een plofkraak in Utrecht.

De 24-jarige man uit Nijmegen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De man pleegde in september 2019 samen met anderen een plofkraak op een geldautomaat aan de Seinedreef in Utrecht. Hierbij werden een gestolen busje en scooters gebruikt. De rechtbank spreekt een andere 24-jarige man uit Utrecht vrij. Het is niet bewezen dat hij betrokken was bij het medeplegen van de plofkraak.

De plofkraak vond plaats op 20 september 2019. De explosie veroorzaakte enorme schade aan de omliggende winkels en woningen en aan geparkeerde auto’s. Puien en muren zijn weggeslagen, het dak is omhoog gekomen en brokstukken zijn tot zeventig meter ver de openbare ruimte in geslingerd. Van diverse panden zijn ruiten gesneuveld. Volgens het OM hebben de plofkrakers de bewoners van omliggende woningen en eventuele omstanders in levensgevaar gebracht.

De verdachte uit Nijmegen werd kort na de ontploffing in de buurt van het winkelcentrum aangehouden terwijl hij probeerde te vluchten op een scooter. De man zou een bekennende verklaring hebben afgelegd. De 24-jarige Utrechter is aangehouden nadat zijn DNA werd aangetroffen op bij de plofkraak gebruikte materialen, zoals handschoenen en een bivakmuts. De man ontkent iets met de plofkraak te maken te hebben. Beide verdachten zitten sinds hun aanhouding in voorarrest.