© Crime-Nieuws.nl

Gevangenisstraf geëist tegen Colombiaan voor cocaïnelab midden in woonwijk Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een Colombiaan voor een cocaïnelab midden in een woonwijk in Den Haag.

Op 20 augustus 2020 ontdekte de politie het drugslab in een woning aan de Jadehorst. Het onderzoek werd gestart na een melding van getuigen over een zoete lucht in de omgeving van het pand. De politie ontdekte dat in hetzelfde pand eerder een wietkwekerij had gezeten en besloot verder onderzoek te verrichten. Tijdens de doorzoeking bleek het om een cocaïnelab te gaan.

Bij de actie was ook een 33-jarige Colombiaan aanwezig. Volgens de verdachte, die officieel in Spanje woont, was hij ‘voor vakantie’ in Nederland en verbleef hij in de woning van ‘een vriend’. Dat deed hij al wel sinds begin juli, zoals blijkt uit zijn telefoongegevens. Naast de man werden er veel spullen aangetroffen die gebruikt worden bij de productie van cocaïne. Zoals bijvoorbeeld 875 liter aceton en 200 kilo caustic soda.

De officier van justitie verdenkt de verdachte dan ook van betrokkenheid bij de productie van harddrugs, ook al is die in het pand zelf nooit aangetroffen. Lege verpakkingen in de woning wijzen erop dat er naar schatting 100 kilo pure cocaïne moet zijn verwerkt, aldus de officier van justitie. Wat de verdachte ook niet helpt, is dat in zijn zakken aankoopbonnen zaten van materialen als afdekfolie, maskers voor filters, koolstoffilters en schildershandschoenen. Één van deze handschoenen is aangetroffen met het DNA van de verdachte in een la met andere materialen die bestemd zijn voor de productie van drugs.

De officier benadrukte ook dat het pand midden in een woonwijk lag. ‘Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als er met al die chemicaliën brand zou zijn uitgebroken of een explosie!’ Tegen de verdachte is twintig maanden cel geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.