Gevangenisstraf geëist voor versturen valse ANWB phishing betalingsherinneringen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een Amsterdammer voor het versturen van valse betalingsherinneringen uit naam van de ANWB.

Tussen januari en april 2021 verstuurde de 24-jarige man volgens het OM betalingsherinneringen aan een groot aantal personen. Hij liep tegen de lamp nadat hij een fout maakte waardoor zijn identiteit bekend werd. De verdachte kopieerde teksten van een echte ANWB mail die hij zelf had ontvangen. Die teksten zette hij in een ander bericht en verstuurde dat uit naam van de ANWB. Hij vergat echter een link uit de gekopieerde tekst te halen. Die link leidde naar een gepersonaliseerde webversie van het bericht waarop zijn naam en lidmaatschapsnummer te zien was.

Het foutje viel de ANWB ook op en de organisatie deed aangifte bij de politie. Het onderzoek leidde naar de verdachte die op 15 april is aangehouden. Toen de politie binnenviel gooide hij nog snel zijn laptop uit het raam. Deze kon echter worden veiliggesteld en er bleek phishingsoftware op geïnstalleerd te zijn.

Op een in beslag genomen telefoon werden berichten aangetroffen waaruit blijkt dat de man voor ruim 6000 euro aan phishing software en dergelijke heeft uitgegeven. Het gaat daarbij om panels, nep-pagina’s van banken en lijsten met adressen om phishingmails aan te versturen. Volgens het OM had de verdachte zeker 85.000 euro aan onverklaarbare inkomsten. Hoeveel slachtoffers er zijn is niet bekend. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.