Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf geëist voor wild in het rond schieten op straat in Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist voor een schietpartij tijdens een vechtpartij op straat in Den Haag.

Op 15 me 2019 ontstond er op de Ruijsdaelstraat een vechtpartij tussen een groep mannen. Eén van de betrokkenen trekt een vuurwapen en schiet wild in het rond. De man haalt maar liefst negen keer de trekker over. Van de vecht- en schietpartij zijn beelden gemaakt.

Op een filmpje van het schieten wordt de 21-jarige Hagenaar door meerdere agenten herkend. Specifieke lichaamskenmerken komen overeen, de schutter draagt een trainingspak dat hij ook heeft en meerdere getuigenverklaringen wijzen in zijn richting, aldus de officier van justitie.

De andere man die ruzie heeft is zijn broertje. De twee hebben een woordenwisseling met een aantal jongens en na wat duwen en getrek krijgt het broertje rake klappen. Daarop trekt de 21-jarige Hagenaar een vuurwapen en vuurt blindelings op het groepje stoeiende jongemannen.

Op het filmpje is te zien dat verdachte verschillende kanten op schiet. Het vuurwapen gaat van rechts naar links. Ook zijn broertje staat nog in de vuurlijn. ‘Hij mag van geluk spreken dat hij niemand heeft doodgeschoten,’ zei de officier van justitie op zitting.

Waar de ruzie over ging, is niet duidelijk geworden. Verdachte heeft niets willen verklaren en van de beschoten personen heeft niemand zich gemeld bij de politie. ‘Hij had zijn broer te hulp kunnen komen door zelf lichamelijk geweld te gebruiken of desnoods in de lucht te schieten. Maar verdachte schoot lukraak op een groep mensen. Midden op de dag, in een woonwijk, met alle risico’s van dien.’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen de 21-jarige verdachte. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.