Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Invallen in onderzoek witwassen tientallen miljoenen euro’s drugsgeld uit wiet- en cocaïnehandel

De FIOD heeft invallen verricht in een groot onderzoek naar het witwassen van tientallen miljoenen euro’s aan drugsgeld.

Het gaat om een internationaal onderzoek naar het witwassen van crimineel verkregen vermogen. Er is beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen in binnen- en buitenland. Sinds 6.00 uur vanochtend wordt met hulp van buitenlandse autoriteiten, de Belastingdienst, Defensie en Douane gezocht op negentien locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Er zijn in totaal meer dan 330 medewerkers betrokken bij de actie.

Er zijn in totaal vier mannen en een vrouw aangehouden. De vijf aangehouden personen worden verdacht van het in georganiseerd verband faciliteren van criminaliteit door contant crimineel geld wit te wassen via verhullende internationale constructies. Het zou gaan om geld dat verdiend is met wiet- en cocaïnehandel. De organisatie zou het geld vervolgens met een ‘legaal tintje’ in het financiële systeem brengen, zodat drugsverdachten het daarna konden besteden in de bovenwereld. Hoeveel geld er is witgewassen wordt nog onderzocht, maar het gaat, volgens de FIOD, vermoedelijk om vele tientallen miljoenen euro’s.

De organisatie maakte bij het witwassen vermoedelijk gebruik van meerdere bedrijven in binnen- en buitenland om gelden te storten en giraal te maken, te verhullen, te investeren en te verplaatsen. In het begin van het onderzoek werd duidelijk dat verdachten veelal gebruik maakten van de meer traditionele contacten en geldstromen via landen als Zwitserland en Liechtenstein. Later zouden de contacten en geldstromen zijn verplaatst via de Verenigde Arabische Emiraten. Met name via Dubai en Afrikaanse landen zoals de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). De verdachten hebben in Brussel een zogeheten Mission Économique opgericht. Hierdoor konden zij investeren in projecten in de CAR, maar ook in zeer omvangrijke transacties in goud en diamanten. De verdachten konden tevens beschikken over diplomatieke paspoorten van de CAR. Hierdoor konden zij hun handel en ook vermogen vermoedelijk verplaatsen via diplomatieke postkanalen.

De actiedag is het resultaat van een jarenlang onderzoek door een combi-team van de FIOD en de politie Oost-Brabant, dat startte in 2017. In een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken doken meer dan eens de namen van twee mannen (39 en 42 jaar) uit Geldrop en Veldhoven op. Ze zouden zich bezighouden met het witwassen van crimineel geld, dat verdiend zou zijn met de handel in drugs. In de loop van onderzoek Vladimir kwamen onder meer twee andere mannen (40 en 30 jaar) uit Nuenen en Geldrop en een vrouw (60 jaar) uit de gemeente Echt-Susteren als verdachte naar voren. Zij zijn vandaag allemaal aangehouden en zitten vast voor verder onderzoek.

Leden van de vermoedelijke criminele organisatie gingen volgens het OM zeer professioneel en gedisciplineerd te werk. Dat het onderzoek langere tijd heeft geduurd, had ook daarmee te maken. Zo waren ze bijvoorbeeld in hun communicatie zeer terughoudend. Toch slaagden specialisten van de FIOD en de politie erin om meer te weten te komen over de vermoedelijke werkwijze. Om te beginnen is dat het resultaat van uitgebreid onderzoek, onder meer door financieel experts uit het onderzoeksteam. Ook dankzij resultaten uit onderzoek 26Lemont, waarbij de politie zicht kreeg op versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen via Encrochat, werd extra bewijs verkregen.

Omdat de verdachten in beperkingen zitten en omdat het onderzoek nog loopt, is het OM terughoudend met het delen van informatie over exacte verdenkingen per verdachte. Het onderzoek richt zich ook op andere verdachten. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.