De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor belaging, bedreiging en een poging tot bedreiging via de datingapp Grindr.

De 25-jarige man uit Nijverdal maakte op social media, waaronder Grindr, verschillende nepaccounts aan. Naar eigen zeggen deed hij dit om te achterhalen wie een nepprofiel van hem gemaakt had. Na een tijdje ging dit over in het nemen van wraak en het creëren van meer eigenwaarde.

De verdachte zocht, volgens de rechtbank, op slinkse wijze contact met meerdere jongens, in totaal zes, en dwong hen contact met hem te onderhouden. Deden de jongens dat niet dan dreigde hij hun foto’s online te zetten, op te hangen en/of rond te sturen naar familieleden.

Hiermee maakte de man langere tijd op ernstige en indringende wijze inbreuk op de lichamelijk integriteit, de persoonlijke levenssfeer en het gevoel van veiligheid van de jongens. De jongens waren oprecht bang dat hij hun foto’s zou publiceren.

De rechtbank legt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op met een proeftijd van 3 jaar en een onvoorwaardelijke taakstraf van 180 uur. Ook moet hij vier slachtoffers in totaal een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen.

De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de deskundige heeft de man een narcistische persoonlijkheidsstoornis en heeft hij gebrek aan empathie. Naast de opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf moet de man zich ambulant laten behandelen. Ook geldt een meldplicht bij de reclassering.