Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor bedreiging RIVM-directeur Jaap van Dissel in groepschat Telegram

Ee man is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het bedreigen van RIVM-drecteur Jaap van Dissel.

De 34-jarige verdachte uit Enschede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De man is schuldig bevonden aan opruiing en bedreiging. Hij had opgeroepen bakstenen door de ruit te gooien bij RIVM-directeur Jaap van Dissel en bij de burgemeester van Bodegraven. Hij deed dat in de groepschat van een kanaal van berichtendienst Telegram, waarvan hij de beheerder was.

De verdachte plaatste in de groepschat een foto van de RIVM-directeur met daarbij de teksten: ‘Ik ben morgen jarig’ en ‘Ik wil graag bakstenen voor mijn verjaardag.’ Ook van de burgemeester van Bodegraven plaatste hij een foto, met de teksten: ‘Wil graag bezoek of bloemen, bakstenen zijn ook goed” en “Gooi die bakstenen maar door het voorraam.’ In beide gevallen deelde hij daarbij ook een adres.
 
Beide slachtoffers geven aan dat zij zich ernstig bedreigd hebben gevoeld door de oproepen, nog eens extra omdat deze anoniem werden gedaan en aan een grote groep mensen waren gericht. De RIVM-directeur verklaarde dat daadwerkelijk mensen naar zijn woning waren gekomen. De burgemeester voelde zich genoodzaakt tot extra bewaking en het installeren van een camerasysteem.