Gevangenisstraf voor bedreiging RIVM-directeur Jaap van Dissel op ‘gehackte’ Facebook account

Een man uit Den Haag is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het bedreigen van RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Op 12 mei 2021 was de 48-jarige Hagenaar aanwezig bij een demonstratie voor het Paleis van Justitie. Daar poseerde hij voor een foto met een pamflet. Op het pamflet was onder meer een afbeelding te zien van Van Dissel met daarbij de tekst: ‘Justitie en politie, waarom beschermen jullie pedofielen & moordenaars??? Seks-pedo-dossiers in doofpot’. Ook riep hij bij die gelegenheid op camera: ‘We kunnen hem begraven in Bodegraven. Van Dissel, wij staan klaar.’ Op zijn Facebook-account plaatste hij bij een bericht over Van Dissel de tekst: ‘We snijden je open k&h@#r’.

De verdachte stelde dat zijn Facebook-account gehackt zou zijn, maar kon dat verder niet onderbouwen bij de politierechter. Het pamflet zou hij ter plekke hebben gevonden en omhoog gehouden voor een foto waarvan hij niet wist wat de bedoeling was. En zijn opmerking over ‘begraven in Bodegraven’ was grappig bedoeld.

De rechter heeft de man schuldig bevonden aan smaad en bedreiging en veroordeeld tot een gevangenisstraf vier maanden (onvoorwaardelijk).