Gevangenisstraf voor ‘de grootste vuurwerkhandelaar van Nederland’ op Telegram

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf. De verdachte noemde zichzelf op Telegram ‘de grootste vuurwerkhandelaar van Nederland’.

In verschillende onderzoeken naar de import van en handel in illegaal vuurwerk in 2021 en 2020 kwam de 25-jarige man uit Sint Willebrord in beeld als verdachte. Op verschillende plekken in Nederland zijn bij invallen door de politie grote hoeveelheden zwaar, illegaal vuurwerk aangetroffen. De verdachte bleek op grote schaal vuurwerk te importeren, op te slaan, te (laten) vervoeren en verkopen. Hij noemde zichzelf op de berichtendienst Telegram ‘de grootste vuurwerkhandelaar van Nederland’.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de omvang van de import en handel van verdachte, en met het feit dat de verdachte de veiligheid van anderen en van goederen in gevaar bracht. Hij bekommerde zich niet om die risico’s en was alleen uit op het maken van winst. De rechtbank heeft de man een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Naast de straf moet hij ook ruim 63.000 euro aan illegaal verkregen wint terugbetalen aan de Staat.