De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een liquidatie in Alkmaar. Het slachtoffer, Coen de Nijs, werd in 2001 in zijn achterhoofd geschoten.

De moord, die op klaarlichte dag in het centrum van Alkmaar tussen het aanwezige publiek plaatsvond, is lange tijd onopgehelderd gebleven. Pas toen de 47-jarige man zichzelf in mei 2019 meldde omdat hij een bekentenis wilde afleggen, is de zogeheten ‘cold case’ opgelost.

De opgelegde gevangenisstraf van zestien jaar is langer dan de vijftien jaar die de officier van justitie heeft geëist. De rechtbank heeft daartoe laten meewegen dat de moord alle kenmerken heeft van een goed voorbereide en kille liquidatie en de man geen openheid van zaken heeft willen geven over de vraag waarom het slachtoffer moest sterven.

Voor de nabestaanden van het slachtoffer, die al die jaren in onzekerheid hebben verkeerd over de identiteit van de dader maar ook diens motief, is dit zeer zwaar. De rechtbank heeft daarom ook bepaald dat de man aan één van de nabestaanden een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s moet betalen.