Gevangenisstraf voor ex-officier van justitie na ontucht tegen betaling met minderjarige

Een voormalig officier van justitie is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf voor ontucht (tegen betaling) met een minderjarige.

De voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Vincent L. is veroordeeld tot vijf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het plegen van ontucht met een minderjarige jongen. Hij heeft in 2016 meerdere keren seks gehad met de jongen tegen betaling van bier, chips, sigaretten en geld. Hij heeft daarbij uitsluitend oog gehad voor zijn eigen belang en de bevrediging van zijn eigen l behoeften en geen rekening gehouden met de gevolgen voor het slachtoffer, aldus een woordvoerder.

De rechtbank neemt dit L. zeer kwalijk. Hij had gelet op zijn functie en het grote leeftijdsverschil beter moeten weten. Door zijn gedrag heeft hij ook het aanzien van het Openbaar Ministerie beschadigd.

De rechtbank stelt vast dat er in deze zaak geen sprake is van een fundamentele inbreuk op de beginselen van een goede procesorde. De zaak is weliswaar in aanvang behandeld door officieren van het Amsterdamse arrondissementsparket maar dit is gebeurd onder het gezag van de Haagse parketleiding.

De media-aandacht voor deze zaak betekent niet dat een lagere straf wordt opgelegd. De zaak heeft wel langer geduurd dan redelijk is. Om die reden wordt een celstraf van vijf in plaats van zes maanden opgelegd.