Gevangenisstraf voor hacken iCloud-accounts en delen pikante beelden op forum

Een man is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het hacken van iCloud-accounts.

De 31-jarige man uit Heerlen was actief op een internationaal forum dat in 2018 door de politie offline werd gehaald. Op dit forum werden honderden foto’s van Nederlandse meisjes en vrouwen gedeeld. De gebruikers deelden pikante beelden van hun slachtoffers. De verdachte probeerde hier ook aan te komen en drong in de periode van 1 januari 2017 tot 14 januari 2018 verschillende iCloud- en e-mailaccounts binnen. Dit deed hij door de beveiligingsvragen van de slachtoffers juist te beantwoorden. De antwoorden op de vragen zocht hij via sociale media, ook wel social engineering genoemd.

Op het moment dat de man in de accounts zat sloeg hij bestanden en gegevens van de slachtoffers op. Vervolgens veranderde hij het wachtwoord, zodat de slachtoffers niet meer in hun accounts konden komen. Op het forum bood de verdachte de beelden van de slachtoffers aan in ruil voor pikante foto’s van anderen.

De rechtbank heeft de man schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf. Hij heeft 270 dagen cel, waarvan 260 voorwaardelijk, opgelegd gekregen. De verdachte en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen beide nog in hoger beroep tegen de uitspraak.