Mexicaanse drugsbaas die grote coke drugstransporten uit Colombia regelde uitgeleverd aan VS

De Mexicaanse autoriteiten hebben een drugsbaas uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Het gaat om Raul Flores Hernandez alias El Tio die verdacht wordt van betrokkenheid bij grote drugstransporten. Voor verschillende drugskartels zoals het Sinaloa-kartel zou Hernandez transporten hebben geregeld vanuit Colombia naar de Verenigde Staten. Het ging daarbij om grote hoeveelheden cocaïne.

De Amerikaanse autoriteiten verdenken El Tio ervan in de periode van 1980 tot en met maart 2017 betrokken te zijn geweest bij drugssmokkel. In augustus 2017 werd de drugsbaas aangehouden in Zapopan, in de staat Jalisco. Sindsdien zit hij vast en eisen de Amerikanen zijn uitlevering. Dit heeft de drugsbaas met verschillende procedures weten uit te stellen.

Na jarenlange juridische strijd heeft een Mexicaanse rechtbank recent de uitlevering van El Tio goedgekeurd. De drugsbaas is afgelopen zondag overhandigd aan de Amerikanen. Hij riskeert in het land een langdurige gevangenisstraf voor drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie. De VS heeft Mexico gegarandeerd dat Hernandez geen doodstraf opgelegd zal krijgen. Dat was één van de voorwaarden voor uitlevering.