Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor plaatsen gps-tracker onder auto en poging tot moord bij schietpartij Alkmaar

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor het plaatsen van een gps-tracker en een poging tot moord bij een schietpartij in Alkmaar.

Het slachtoffer en de 23-jarige verdachte zijn bekenden van elkaar. Ze waren vroeger vrienden, maar hadden volgens de rechtbank een langslepende ruzie onder meer omdat het slachtoffer ten tijde van het incident een relatie had met de ex-vriendin van de verdachte.  Op 14 juni 2020 heeft de verdachte de locatie van het slachtoffer achterhaald nadat hij eerder een gps-tracker onder zijn auto plaatste. Toen de verdachte het voertuig had getraceerd schoot hij meerdere kogels af. Het slachtoffer werd door een kogel geraakt in zijn buik. In de auto zijn daarnaast nog twee inslagen van vermoedelijke kogels aangetroffen. Het slachtoffer heeft met de auto kunnen vluchten en is later in een ziekenhuis geopereerd omdat hij inwendige schade aan buikorganen had opgelopen.

In eerste instantie wilde de neergeschoten man niet vertellen wie de schutter was. Later deed hij dit wel en werd de verdachte aangehouden. De 23-jarige man ontkende betrokken te zijn bij de schietpartij en zegt niet op de plaats delict te zijn geweest ten tijde van het incident. De rechtbank is hier niet in meegegaan en zegt dat er genoeg bewijs voor zijn aanwezigheid en betrokkenheid. Zo leidt de gps-tracker naar een telefoonnummer waartoe de verdachte toegang had.

De rechtbank heeft de man schuldig bevonden aan poging tot moord en veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Daarnaast is hij ook veroordeeld voor bedreiging met brandstichting en moet in totaal bijna 29.000 euro schadevergoedingen betalen.