© US Army via Wikimedia Commons

Levenslange gevangenisstraf voor doodschieten vijf journalisten op redactie krant

In de Verenigde Staten heeft een man een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen voor een schietpartij bij een krant.

Jarrod Ramos drong in 2018 de redactie van de Capital Gazette binnen met een vuurwapen en begon vrijwel direct te schieten. Hierbij kwamen vijf personen om het leven. Het ging om een van de dodelijkste aanslagen op een nieuwsmedium in de Amerikaanse geschieden. Ramos werd na de schietpartij aangehouden en zit sindsdien vast.

De 41-jarige schutter heeft schuld bekend maar claimde niet toerekeningsvatbaar te zijn ten tijde van de schietpartij. Daar ging de jury niet in mee. Ramos is schuldig bevonden en heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Ramos bleek al jaren een conflict te hebben met de krant nadat in 2011 een artikel was gepubliceerd over de manier waarop hij een jonge vrouw had lastiggevallen op internet. Volgens de schutter zou de Capital Gazette zich schuldig hebben gemaakt aan laster en stapte naar de rechter. Daar kreeg hij geen gelijk waarna Ramos het moordplan bedacht en later uitvoerde.