Gevangenisstraffen bende na smokkelen 400 kilo wiet via religieuze organisatie als dekmantel

Drie leden van een misdaadgroep die een religieuze organisatie als dekmantel gebruikten om 400 kilo cannabis te importeren, zijn veroordeeld. Het trio, Dalton Anderson, Alvin Russell en Sinclair Tucker, kreeg celstraffen van negen, vijf en twee jaar.

De cannabis werd vanuit Jamaica naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld via Birmingham Airport en was verpakt in verzegelde blikken Calaloo en Ackee fruit. Het werd in drie afzonderlijke zendingen naar Vision Christian Ministries (VCM) verzonden tussen maart en mei 2017, maar deze werden allemaal door de Border Force onderschept.

Het trio werd op 23 mei van dat jaar gearresteerd op de luchthaven toen ze de derde zending inspecteerden die zojuist was aangekomen. NCA-onderzoekers ontdekten dat ze de importeerden organiseerden en de drugs van de luchthaven haalden. Anderson en Russell verbleven ook enige tijd in Jamaica toen de zendingen werden gedaan. Ze behandelden geld en voorzagen VCM van verzenddocumentatie via Tucker. VCM is inmiddels ontbonden.

Alle drie werden aangeklaagd voor samenzwering om cannabis te importeren, terwijl Anderson ook werd aangeklaagd voor bezit van cannabis met de intentie om te verkopen, nadat er vijf kilo bij hem thuis was gevonden na zijn arrestatie.

Anderson werd op 29 november vorig jaar veroordeeld door de rechtbank in Birmingham, terwijl de andere twee op 30 november schuldig werden bevonden na een vijf weken durend proces.

Op dezelfde rechtbank is Anderson vandaag (17 juli) veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, Russell tot vijf jaar en Tucker tot twee jaar voorwaardelijk.

NCA Operations Manager Rick Mackenzie zei: “Deze misdaadgroep gebruikte op cynische wijze een religieuze organisatie om hun drugscomplot met een waarde van miljoenen te verbergen.

“De illegale drugshandel voedt geweld en uitbuiting in het VK en genereert enorme winsten voor de criminele bendes erachter.

“De NCA werkt onvermoeibaar, inclusief met partners zoals de Border Force, om de smokkelaars op te sporen en het Britse publiek te beschermen.”

Paul Harper, van de Border Force Central Region, zei: “Drugs zijn een plaag voor onze buurten en misbruiken de meest kwetsbaren in onze samenleving.

“Deze inbeslagname en andere laten zien hoe verachtelijk crimineel gedrag kan zijn, waarbij een religie wordt misbruikt om hun eigen zakken te vullen, wat alleen maar schade toebrengt aan onze gemeenschappen.

“Dankzij het geweldige werk van de Border Force-officieren op Birmingham Airport werden deze drugs gestopt voordat ze onze gemeenschappen konden binnendringen, waarmee we ons engagement tonen om de illegale drugshandel te bestrijden en onze grenzen te beschermen.

“Samen met de NCA zullen we blijven strijden tegen deze verwerpelijke toeleveringsketens en degenen aanpakken die onze grenzen willen misbruiken.”