© Crime-Nieuws.nl

Gevangenisstraffen geëist tegen leden criminele organisatie voor rippen wietkwekerijen en wapenhandel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen leden van een criminele organisatie die zich bezig zouden hebben gehouden met het rippen van wietkwekerijen en wapenhandel.

Het onderzoek werd gestart toen er in februari 2019 informatie binnenkwam waaruit naar voren kwam dat twee 28-jarige mannen zich bezig zouden houden met wapenhandel en ripdeals. Ook namen van medeverdachten werden genoemd. De politie heeft vervolgens de telefoons van de verdachten getapt en gesprekken in hun auto’s afgeluisterd.

In juli 2019 werd door de mannen een wietkwekerij in Dronten geript. De 29-jarige en de twee 28-jarige mannen uit Purmerend braken in door een valse sleutel te gebruiken en maakten 367 wietplanten buit. De diefstal is op camerabeelden vastgelegd. In oktober maakten de drie mannen zich schuldig aan heling van een gestolen Volkswagen bus door deze voor een laag bedrag te kopen. Eind oktober 2019 braken de drie mannen volgens het OM met die gestolen bus in bij een garagebox aan de Flevostraat in Purmerend. Zij hadden daarvoor een vrouw gevolgd en zagen haar de garage binnengaan. Enige tijd later, braken ze in en namen de kluis mee die in de garage stond.

In afgetapte en afgeluisterde gesprekken bleek dat vanaf 1 oktober 2019 gesprekken werden gevoerd over het rippen van wietplanten in Buitenveldert. De verdachten hebben het pand geobserveerd en zijn met een valse sleutel ook naar binnengegaan. Toen ze voor de tweede keer het pand betraden werden er 650 wietplanten gestolen. Op camerabeelden is te zien hoe zij met grote shoppers het pand in Amsterdam uitlopen. De gestolen partij wiet is later aangetroffen in een pand in Ilpendam, waar één van de verdachten ook werd aangetroffen.

Een wietkwekerij in een vakantiewoning in Vinkeveen stond ook op de planning om te rippen blijkt uit getapte gesprekken. Er werd onder meer gesproken over het plaatsen van camera’s in de buurt van het pand en een peilbaken onder de auto van de bewoner. De kwekerij wordt uiteindelijk niet geript. Verder werd nog gesproken over een wietkwekerij in Haaksbergen. In het pand werd op 15 november 2020 daadwerkelijk een kwekerij aangetroffen en ontmanteld.

De 29-jarige man hoorde 43 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, één van de 28-jarigen vijftig maanden gevangenisstraf en de andere 28-jarige hoorde 42 maanden tegen zich eisen. Een 26-jarige man maakte ook deel uit van de groep maar speelde volgens de officier een minder grote rol dan de andere drie mannen. Hem wordt verweten dat hij medeplichtig is aan het rippen van een kwekerij in Dronten omdat hij de anderen hierover informeerde en ook aanwezig was bij een voorverkenning. Tegen hem werd 20 maanden cel geëist.