Gevangenisstraffen geëist voor internationale drugshandel met postpakketten via darkweb

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 7 jaar gevangenisstraf geëist voor internationale drugshandel via het darkweb.

Het onderzoek draait om de hoofdverdachte die met zijn bedrijf handelde in chemicaliën maar daarnaast ook via dit bedrijf harddrugs verhandelde, meldt het OM. Tevens was hij als vendor ‘RGNL’ actief en handelde hij samen met twee andere medeverdachten als vendor ‘DKBV’ in harddrugs. Hij betrok zijn vrienden, familie en vriendin bij zijn criminele activiteiten. Zij waren werkzaam voor dit bedrijf en/of voor één van de vendors op het darkweb.

Nadat er in Finland in juni en juli 2017 61 pakketten met daarin flakka (a-PVP) en XTC-tabletten door de douane zijn onderschept, hebben de Finnen onderzoek gedaan welke vendor op het darkweb daarvoor verantwoordelijk zou kunnen zijn. Ze kwamen daarbij uit bij een Nederlandse vendor, vanwege de overeenkomsten tussen aangeboden drugs en de stoffen die ze in beslag hadden genomen. Ook stonden er drie -verzonnen- Nederlandse namen als afzenders genoteerd.

Na de tip van de Finse autoriteiten werd in Nederland een onderzoek gestart naar drugshandel. Het onderzoek leidde naar een aantal verdachten. Op 8 augustus 2017 is één van de verdachten op heterdaad aangehouden, tijdens het inleveren van pakketten en enveloppen met verdovende middelen. Vervolgens volgden ook de aanhoudingen van de hoofdverdachte (de vendor) en zijn vriendin en zijn hun woning met bijbehorende berging en het bedrijfspand in Boxtel doorzocht door de politie.

Op 16 en 29 augustus 2017 werden nog meer verdachten aangehouden op basis van informatie van de Finse douane en camerabeelden van post/pakket inleverpunten. Bij de doorzoeking van de auto van één van de verdachten trof de politie meerdere postpakketten aan met daarin cocaïne en MDMA, verstopt in uitgeholde kaarsen. In een schuurtje in Helmond van de oma van deze verdachte en diens, eveneens als verdachte aangehouden, broer heeft de politie half september 2017 meer dan 63.000 XTC-pillen en andere drugs aangetroffen en in beslag genomen.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eiste in de rechtbank Rotterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tussen 6 maanden en 7 jaar tegen de zeven verdachten die terechtstaan. Het gaat om vijf mannen van 29, 32, 33, 34 en 39 jaar uit Boxtel, Helmond, Beek en Donk en Eindhoven en twee vrouwen in de leeftijd van 25 en 27 jaar uit Boxtel en Helmond.