Celstraf en tbs met dwangverpleging voor bedreiging prinses Amalia via Instagram

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstaf en tbs voor het bedreigen van prinses Amalia via Instagram.

Begin dit jaar ontving de prinses en een vriend van haar meerdere berichten van de 32-jarige man uit Zwolle. Zo dreigde hij de prinses iets aan te willen doen en te willen verkrachten. De man schreef ook dat hij daarvoor zelfs naar hun school zou komen. De verklaring van de man, dat hij niet wist dat dit het echte privé-account was van Amalia, vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Hij had namelijk eerder al op het internet uitgebreid gezocht naar het privé-account van de prinses.

Een belangrijke voorwaarde om tot een veroordeling voor bedreiging te komen is dat het veronderstelde slachtoffer kennis moet hebben genomen van de bedreiging. Uit het dossier blijkt dat dat in dit geval zo is. De prinses heeft de berichten gelezen en haar schoolvriend op de hoogte gebracht van de dreigende berichten. Daarnaast ontving deze vriend op zijn account ook dreigende berichten van de man.

De rechtbank oordeelt dat de berichten overduidelijk bedreigend zijn. Hij dreigt hen te doden, te mishandelen en de prinses te verkrachten. Ook probeerde hij een toneelvoorstelling te verzorgen bij de prinses op school. Zowel bij de prinses als haar vriend kon de vrees ontstaan dat waarmee werd gedreigd ook daadwerkelijk zou worden gepleegd, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

De man is schuldig bevonden en heeft van de rechtbank Overijssel een celstraf van drie maanden opgelegd gekregen. Daarnaast is de verdachte veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.