Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen geëist voor laten ontploffen handgranaten bij coffeeshops en wapenbezit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 12 en 8 jaar gevangenisstraf geëist voor het laten ontploffen van handgranaten bij coffeeshops in Delft en verboden wapenbezit.

Op 17 mei 2018 ontploften twee handgranaten in de binnenstad van Delft. De daders hadden de explosieven neergelegd voor de deuren van coffeeshops in de Breestraat en de Peperstraat. Door de klappen ontstond er veel schade en raakte een toerist gewond aan zijn gezicht.

Op camerabeelden is te zien dat de daders twee mannen op een scooter zijn. Ze stoppen op de hoek van de Peperstraat, precies onder een bewakingscamera. De bijrijder pakt de handgranaat uit een tas en stopt die in zijn zak. Dan loopt hij de straat in, terwijl de bestuurder blijft wachten. Kort daarna is een flits te zien, de handgranaat is ontploft.

Bij de coffeeshop was van binnen een camera op de glazen voordeur gericht. Op die beelden is te zien hoe een persoon met een masker komt aanlopen, de granaat op de deurklink legt en dan wegrent. De granaat valt nog, rolt een stukje de straat op en ontploft dan. Door de explosies ontstond er veel schade en zijn metalen kogeltjes tientallen meters vanaf de coffeeshops terechtgekomen in onder meer gevels van woningen.

De politie stelde een uitgebreid onderzoek in waarbij uiteindelijk twee verdachten in beeld zijn gekomen. Op onderdelen van de granaten werd DNA gevonden van een 42-jarige Hagenaar. Het DNA zat op een van de pinnen en op de beugels van de granaten.

Op 12 juni werd de verdachte aangehouden bij een controle in Noordwijk. Bij hem in de auto zat een 24-jarige man uit Delft. Ook lagen in de auto vuurwapens en een handgranaat. In de kofferbak lag een tas die, volgens justitie, overeenkomt met de tas die door de daders op de scooter werd meegenomen.

De betrokkenheid van de verdachten zou volgens het onderzoeksteam ook blijken uit appjes. Daaruit blijkt dat de 42-jarige verdacht een goede twaalf uur voor de aanslag laat weten dat hij de 24-jarige verdachte ‘nodig heeft’.

Volgens het Openbaar Ministerie kan er geen andere conclusie worden getrokken dan dat de 42-jarige man en de 24-jarige man samen de aanslag hebben gepleegd. De mannen zelf ontkennen alle betrokkenheid. De rechter doet binnenkort uitspraak.