Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Gevangenisstraffen geëist voor ontvoering vrouw uit Rotterdam en eisen 5 miljoen euro losgeld

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor de ontvoering van een vrouw uit Rotterdam.

De vrouw is op 9 februari van dit jaar in de veronderstelling dat ze via een advertentie op internet kinderkleding gaat verkopen. De vrouw die bij haar woning aan de Eliotplaats in Ommoord verschijnt, vraagt of de Rotterdamse de kleding wil helpen tillen omdat ze zwanger is. Op straat aangekomen word het slachtoffer plotseling in een busje getrokken, krijgt een muts over haar hoofd en vervolgens dagen vastgehouden in een woning in het Noord-Hollandse Wormer.

Op de avond van de gijzeling van de vrouw krijgt haar zoon, die in het buitenland woont, een bericht op zijn telefoon dat hij 5 miljoen euro losgeld moet betalen. Doet hij dat niet, dan ziet hij zijn moeder niet meer terug. Het geld moet betaald worden omdat zijn broer in het verleden zou hebben gestolen. Een dag na de gijzeling besluit de familie de politie in te schakelen. Uiteindelijk wordt een losgeldbedrag van enkele tonnen overeengekomen en wordt een plek afgesproken waar de overdracht moet plaatsvinden.

De zoon van het slachtoffer besluit de politie er uiteindelijk toch buiten te houden. Hij regelt de overdracht van het losgeld alsnog zelf en schudt een observatieteam van de politie af. Het losgeld wordt uiteindelijk naar Amsterdam gebracht. Het slachtoffer wordt ’s nachts in Zaandam achtergelaten.

Na uitgebreid onderzoek van de politie komt uiteindelijk een 41-jarige neef van de gegijzelde vrouw in beeld als verdachte. Ook twee vrouwen van 25 en 35 uit Hilversum en een 29-jarige man uit Wormer zijn volgens het onderzoeksteam bij de gijzeling betrokken. Zij regelden onder andere de woning waar het slachtoffer werd vastgehouden, de aankoop van de kinderkleding en de bestelbus waarin de vrouw werd vervoerd.

‘Het feit gepleegd door verdachten is een bijzonder ernstig feit. Ik vind het stuitend dat een moeder, die niets met eventuele conflicten te maken heeft, uit zucht naar geld is gedegradeerd tot een instrument. De ernst van het feit rechtvaardigt zonder meer een gevangenisstraf’, aldus de officier van justitie.

Tegen de vier verdachten zijn gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist. De rechter doet binnenkort uitspraak in deze zaak.