Gevangenisstraffen geëist voor schietpartij met politieagenten in galerij flat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen een aantal verdachten voor het schieten op de politie.

Op 9 december 2018 kwam er even na middernacht een melding bij de meldkamer van een vernieling aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk. Bij een flatwoning zou een ruzie hebben plaatsgevonden tussen de bewoners en twee mannen. Daarbij zouden de twee mannen hebben gedreigd, een ruit hebben ingeslagen en om geld hebben geschreeuwd. De mannen vertrekken weer, maar dreigen terug te komen met een wapen.

Agenten gaan ter plaatse voor onderzoek en terwijl zij staan te praten met de bewoners komen de bedreigers terug. Wanneer één van de agenten naar de galerij gaat ziet hij een wapen op zich gericht en hoort een schot. De agent voelt direct dat hij geraakt is en lost enkele schoten. Ook de tweede agent loopt de galerij op. Hij hoort zijn collega om hulp roepen, en hoort kogels afketsen op de muren. Ook deze agent lost enkele schoten. Uit onderzoek is gebleken dat de twee mannen bij hun terugkeer in gezelschap waren van een vrouw, die door een politiekogel wordt geraakt. Het drietal vlucht, maar kan kort na de schietpartij worden aangehouden.

Volgens de officier van justitie waren de 23-jarige man uit Winterswijk en de 27-jarige man uit Apeldoorn betrokken bij de poging afpersing, die vooraf ging aan het schietincident. De 23-jarige man zou het schot hebben gelost, waardoor de politieman werd geraakt. Tegen de verdachten zijn celstraffen van respectievelijk van twee keer acht jaar geëist. Tegen de neergeschoten vrouw is een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist in verband met een demper en munitie die in haar woning werden gevonden.