Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van 7 en 9 jaar geëist voor het voorbereiden van een liquidatie op twee broers bij een shishalounge in Utrecht.

Op 21 mei 2015 stonden volgens justitie de 40-jarige en 45-jarige verdachte met automatische vuurwapens klaar om de broers Chahid en Chafik Yakhlaf te liquideren. De twee schutters zouden daarbij zijn overlopen en lieten hun wapens in een tuin achter vlakbij de shishalounge waar de broers werden verwacht. Eén van de doelwitten, Chahid, is later op oudejaarsavond 2015 alsnog geliquideerd. De andere broer raakte toen gewond. Voor die liquidatie heeft het OM twee andere verdachten in beeld.

Het bewijs voor de voorbereiding van de liquidatie op 21 november 2015 komt onder meer uit PGP berichten die in het onderzoek zijn onderschept. Zo zijn foto’s van de broers en hun adres verzonden naar een account dat volgens het OM in gebruik was bij de 40-jarige verdachte. Ook zijn daar naartoe mededelingen verstuurd als: ‘Belangrijkste is dat die ene met de baard weg gaat, maar als broertje meegaat is dat mooi meegenomen.’

Verder is er ook DNA van de 40-jarige verdachte gevonden op een oordopje dat is aangetroffen bij de automatische wapens. De verdachte zegt een alibi te hebben, maar wil niet zeggen wie dat kan bevestigen, aldus het OM. Van de 45-jarige verdachte is DNA gevonden op een petje die gevonden is vlakbij de plek waar de wapens zijn achtergelaten. Daarnaast blijkt uit telefoongegevens dat de man die dag in Utrecht was terwijl hij ergens anders woont. De avond voor het incident en direct na het incident had hij contact met de andere verdachte. Op internet zocht de man naar de mislukte en de later geslaagde liquidatie.

Voorbereidingen voor een liquidatie op een openbare weg met automatische wapens dienen stevig te worden bestraft, vindt het OM. ‘Alleen al om een generaal preventief effect te hebben, om anderen ervan te weerhouden’. De rechter doet binnenkort uitspraak.