Gevangenisstraffen geëist voor witwassen ruim 2,5 miljoen euro aan crimineel vermogen

Justitie heeft gevangenisstraffen geëist voor het witwassen van ruim 2,5 miljoen euro aan crimineel vermogen.

Het onderzoek naar een 39-jarige man uit Bodegraven en een 31-jarige man uit Emmen werd door de FIOD gestart nadat verschillende banken ongebruikelijke transacties hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Uit dat onderzoek blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) dat er sprake was van een criminele organisatie, bestaande uit zeven natuurlijke personen en vijf rechtspersonen. Via onder meer gefingeerde dienstverbanden zou het contante geld zijn witgewassen, aldus een woordvoerder van justitie.

Op 4 februari kwam de FIOD in actie en heeft doorzoekingen verricht op acht locaties in Haarlem, Bodegraven, Emmen en Gouda. De eerste twee verdachten uit dat onderzoek stonden vandaag voor de rechter. De mannen waren volgens de officier betrokken bij een groot aantal contante stortingen. Bij de 39-jarige verdachte en de onder hem vallende rechtspersonen kwam er via verschillende stortingen 1,2 miljoen binnen. De medeverdachte stortte via enkele stortingen een bedrag van 215.975 euro contant op zijn rekening. In totaal zou er door de verdachten voor ruim 2,5 miljoen euro zijn witgewassen in de periode van 1 januari 2015 tot 4 februari 2020.

De verdachten zouden volgens de officier lid zijn geweest van een criminele organisatie die gericht was op witwassen. Bij een doorzoeking werd bij de 39-jarige man ook een vuurwapen gevonden. Tegen de 39-jarige man eiste de officier een gevangenisstraf van 42 maanden. Zijn medeverdachte hoorde 18 maanden tegen zich eisen. Omdat de medeverdachte nog in een proeftijd liep vroeg de officier ook de tenuitvoerlegging van een eerdere opgelegde voorwaardelijke straf van 9 maanden. Tot slot kondigde de officier op zitting een ontnemingsvordering aan. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.