© Pexels

Gevangenisstraffen opgelegd voor productie harddrugs (amfetamine) in drugslab Didam

De rechtbank heeft gevangenisstraffen tot 42 maanden opgelegd voor een drugslab in Didam.

Volgens de rechtbank produceerden drie mannen uit Arnhem en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats tussen 2 april 2020 en 10 april 2020 ruim 40 liter amfetamine(olie) in een drugslab in Didam. De politie trof op 10 april na een brandmelding de drugs in het lab aan. Ook troffen ze vele chemicaliën en apparaten aan die gebruikt (konden) worden bij de productie van amfetamine(olie). Het lab was op het moment van aantreffen in werking.

Het drietal is schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de productie van harddrugs. De rechtbank houdt er bij de strafbepaling rekening mee dat het hier om een professioneel opgezet drugslab gaat met de bedoeling om grote hoeveelheden amfetamine(olie) te maken. De rechtbank vindt het bijzonder kwalijk dat de mannen alleen hebben gehandeld om er zelf financieel beter van te worden. Drie van de vier mannen zijn eerder veroordeeld voor drugsfeiten.

De 31-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats had een coördinerende, aansturende en uitvoerende rol in het lab. Hij krijgt dan ook de hoogste celstraf opgelegd van 42 maanden. Daarnaast moet hij bijna 30 duizend euro terugbetalen aan de Staat. Volgens de rechtbank heeft hij dit geldbedrag verdiend met de productie en verkoop van de drugs.

Een 49-jarige Arnhemmer krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden. Hij had een uitvoerende rol. Zo stond de man te koken in het lab. Verder moet hij 4.400 euro terugbetalen aan de Staat. Een 38-jarige man uit Arnhem moet 32 maanden de cel in en 6 duizend euro terugbetalen aan de Staat. Hij had een uitvoerende en faciliterende rol in het geheel. De straf van deze man valt iets lager uit dan de 49-jarige man, omdat de 38-jarige man geen strafblad heeft.

Tot slot krijgt een 47-jarige man uit Arnhem 24 maanden gevangenisstraf. Ook hij had een uitvoerende rol. De man krijgt een lagere straf, omdat hij volgens de rechtbank een kortere periode betrokken was bij het drugslab. De man hoeft geen geld terug te betalen aan de Staat, omdat hij volgens de rechtbank niets heeft verdiend.