Maccie en FB pillen © crime-nieuws.nl (Crime Nieuws)

12 jaar geëist tegen schoonzoon Klaas Otto voor drugslab met drie doden en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 12 jaar cel geëist tegen de schoonzoon van Klaas Otto voor het runnen van twee drugslabs. In één van de labs kwamen drie mannen om het leven.

In het grote onderzoek Kandinsky staan meerdere verdachten voor de rechter voor betrokkenheid bij twee drugslabs in Esch en Hechtel-Eksel in België. De 36-jarige schoonzoon van Otto, Paul G., wordt door het OM gezien als hoofdverdachte. Het meeste bewijs komt uit onderschepte PGP-berichten op Encrochat toestellen. Tegen G. is 12 jaar cel geëist.

Tegen de andere acht verdachten eiste het OM in totaal 37 jaar gevangenisstraf. Daarnaast zouden de verdachten in totaal ruim 110.000 euro moeten terugbetalen aan de Staat. De criminele organisaties die in wisselende samenstellingen opereerden, worden tevens verantwoordelijk gehouden voor internationale drugstransporten en witwassen.

In het lab in Hechtel-Eksel in België ging het in januari 2019 helemaal mis en zijn drie mannen om het leven gekomen. De Nederlanders van 22, 23 en 25 jaar kwamen om na koolmonoxidevergiftiging. De 36-jarige hoofdverdachte is degene die de financiën en grondstoffen voor het lab zou hebben geleverd, aldus justitie. In het requisitoir benadrukte het OM dat de man zich, na het ontdekken van de drie dodelijke slachtoffers, vooral druk maakte over het financieel verlies van zijn criminele investering. Dat blijkt volgens de officier uit onderschepte PGP-berichten.

In wisselende samenstellingen stuurde de hoofdverdachte ook labs in Rilland en Esch aan. De andere verdachten hadden hierbij de rol van mede-financieerder, laborant of huurder van een locatie. De verdachten variëren in leeftijd van 21 tot 71 jaar. Zij zijn afkomstig uit Bergen op Zoom, Nieuwerkerk, Tiel (2), Almere, Steenbergen, Tilburg, Renesse en Goes. Een tiende verdachte afkomstig uit Esch staat later terecht voor de rechtbank in Den Bosch. In april doet de rechtbank uitspraak.