Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen tot levenslang opgelegd voor aanslag op Charlie Hebdo en koosjere supermarkt

In Frankrijk zijn gevangenisstraffen tot levenslang opgelegd voor aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt.

De uitvoerders van de aanslagen zijn kort na hun daden buiten Parijs door de politie doodgeschoten. Drie andere hoofdverdachten zijn tot op de dag van vandaag nog altijd voortvluchtig. De rechtbank heeft de zaken behandeld en een aantal verdachten bij verstek veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen.

Ali Riza Polat, die door de Franse autoriteiten als een van de belangrijkste voorbereiders wordt gezien en onder meer de wapens had geregeld, heeft dertig jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Tijdens de zittingen ontkende Polat alle beschuldigingen en claimde onschuldig te zijn.

Onder de veroordeelden is ook de partner van een van de daders. De voortvluchtige Hayat Boumeddiene heeft bij verstek een celstraf van dertig jaar opgelegd gekregen. Zij is schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de terroristische aanslagen en het financieren hiervan. De autoriteiten vermoeden dat zij zich in Syrië heeft aangesloten bij terreurgroep IS.

De twee andere voortvluchtigen zijn Mohamed Belhoucine en zijn jongere broer Mehdi. Mohamed zou een van de daders hebben ondersteund en een religieuze mentor zijn geweest. Hij heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen.