Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen voor broers uit Schiedam inzake ‘georganiseerde drugshandel’

De rechtbank heeft vier broers uit Schiedam veroordeeld tot gevangenisstraffen voor georganiseerde drugshandel.

Volgens de rechtbank runden de broers een bestellijn die bekendstond onder de naam ‘dokter’. Het nummer werd veelvuldig gebeld door gebruikers in de regio. De rechtbank heeft de broers gevangenisstraffen van twee, drie, vier en vijf jaar opgelegd. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor jarenlange drugshandel en deelneming aan een criminele organisatie.

De handel ging gepaard met geweld, intimidatie en bedreiging. Zo werd het huis van een verslaafde man min of meer overgenomen en gebruikt als uitvalsbasis voor de organisatie. Deze jongeman die zijn woning zonder toestemming van de broers niet mocht verlaten en die met harde hand onder de duim werd gehouden, durfde net als veel anderen uit angst voor de broers niet met de politie te praten.

Een neef die ook voor drugshandel is veroordeeld maar niet tot de criminele organisatie behoorde, kreeg een gevangenisstraf van 10 maanden. Anderen kregen, afhankelijk van hun rol, straffen variërend van een voorwaardelijke gevangenisstraf in combinatie met een taakstraf, tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Twee personen zijn door de rechtbank vrijgesproken.